Eksta chokladkaka

Kakan ska stå till sig i kylen minst 4-5 timmar före servering, gärna över natten. Den ska vara lite halvt lös i mitten när du tar ut den ur ugnen.
Eksta chokladkaka
1 kaka
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl vetemjöl
(inget bakpulver)
3/4 dl siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret och ställ åt sidan så att det svalnar. Smörj och bröa en rund kakform, gärna springform. Formen kan vara 20-22 cm i diameter. Värm ugnen till 175 grader C.
Vispa äggen med sockret tills smeten är vit och pösig. Häll i det avsvalnade smöret och rör om. Mät i en annan liten skål upp vetemjöl, siktad kakao och vaniljsocker. Använd tex en tesil som sikt. Rör om ordentligt och blanda sedan ner i äggsmeten. Rör om så att smeten blandas helt. Häll smeten i den smorda formen.
Grädda mitt i ugnen i exakt 24 minuter för en liten kakform med 20 cm i diameter. Eller i 21 minuter för en form som är 22 cm i diameter.
Mina kommentarer: Anna anger väldigt exakta tider för gräddning av kakan, men jag tror ändå att det varierar med vilken ugn du har. Jag har en 24 cm form och gräddade i 20 minuter och då tyckte jag att konsistensen på den färdiga kakan var lagom kladdig.
Pimpa din kaka: Bryt ner 50 g mörk choklad i det varma smöret och låt smälta. Det ger extra chokladighet till kakan. Och strössla lite cacao nibs över smeten innan du sätter kakan i ugnen. Det ger lite crunch.
Mmm gott!
SvaraRaderadet låter inte alls dumt! superfin bild, dessutom :=)
SvaraRaderaSv. Vi får se, jag har inte lyckats hitta den än. Men hoppas att jag får prova den. =)
SvaraRadera