Ett fantastiskt bröd

Ibland vill man inte göra surdeg i en vecka och ha jästider på flera timmar. (Fast det går att få ihop långa jästider med vardagsliv och jobb - läs på Pain de Martin: "Logistik för en surdegsbakare")

Ibland vill man bara sno ihop ett bröd snabbt och lätt. Då är detta brödet en favorit här hemma. Funkar faktiskt att sätta degen när man kommer hem en fredagkväll, och så får det jäsa medan man äter lite chips och sätter på lite go musik. Det ska bara jäsa en gång, så sedan är det bara att skära upp degen och in i ugnen. Det kan också varieras i det oändliga! Byt ut lite mjölsorter, strö på olika fröer och annat gott. På bilden ovan har jag strött på sesamfrön och flingsalt - mycket smarrigt. Ett aber är dock att det bara är gott nybakat. Dagen därpå är det torrt och trist. Frys in direkt det ni inte orkat äta upp!

Receptet är hämtat från Nya Annas kokbok. Har du inte den i kokbokshyllan så gå och köp den omedelbums! Den är liksom bara ett måste i varje svenskt hem.

Ett fantastiskt bröd

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
12½ dl vetemjöl, alternativt 1½ dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl
vetemjöl till utbakning

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av "mjölkvattnet". Rör om med en trägaffel, häll i resten av mjölkvattnet och resten av mjölet.

Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ca 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och låt jäsa i 1-1½ timme.

Värm ugnen till 240-250 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Strö ut ½-1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa ut den jästa degen försiktigt på det mjölade bakbordet. Knåda inte! Jäsbubblorna ska vara kvar. Strö ytterligare lite mjöl ovanpå degen och platta försiktigt ut degen med händerna.

Skär snabbt, gärna med degskrapa, degen i 6-7 smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det kan bli lite snett och vint - det viktigaste är att bitarna är ganska jämnstora, annars gräddas de olika. Flytta över på plåtarna.

Grädda bröden (som inte ska jäsa en gång till) mitt i ugnen 15-20 minuter tills de har en gyllene skorpa och är genomgräddade. Låt bröden svalna utan handduk så får du en frasig skorpa.

Kommentarer

Populära inlägg