Ingefära- och citronkakor
Jag har ett problem. Det finns för många recept. Och jag sparar och sparar i de olika kanalerna, tar skärmdumpar och försöker sorter i olika kategorier. Men när det väl är dags att testa receptet minns jag inte var jag såg det. Så när jag såg detta kakrecept så skrev jag ut det och la fram det till den stora bakdagen jag planerade med mamma i år. Så de blev faktiskt gjorda!
Receptet beskrevs online som "amerikanska pepparkakor". Då de saknar nästan alla klassiska pepparkakskryddor så drar jag mig för att kalla dem pepparkakor. De är kryddade med ingefära och citron, så jag döpte om dem efter kryddningen istället.
Det går snabbt att röra ihop degen, och det går snabbt att skära upp och grädda. Men kom ihåg att de ska vila i frys eller kyl minst en timme, gärna mer, innan du kan skära upp dem.
Receptet beskrevs online som "amerikanska pepparkakor". Då de saknar nästan alla klassiska pepparkakskryddor så drar jag mig för att kalla dem pepparkakor. De är kryddade med ingefära och citron, så jag döpte om dem efter kryddningen istället.
Det går snabbt att röra ihop degen, och det går snabbt att skära upp och grädda. Men kom ihåg att de ska vila i frys eller kyl minst en timme, gärna mer, innan du kan skära upp dem.
Ingefära- och citronkakor
4 plåtar
Ingredienser
1 dl ljus sirap
½ dl vatten
150 g smör eller margarin
½ msk bikarbonat
1 msk mald ingefära
citronzest från ½ citron
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
7 dl vetemjöl
ev skållad eller skalad mandel om du tål det
Gör så här
Koka upp vatten och sirap. Dra av kastrullen från värmen, lägg ner margarinet och låt det smälta ner.
Blanda ihop två sorters socker, bikarbonat, ingefära och citronzest. Rör ner sockerblandningen i kastrullen med sirapsblandningen.
Häll mjöl i en större bunke och häll över sirapsblandningen. Arbeta ihop till en deg. Det är inte en jäsdeg så den ska inte knådas, bara bearbetas så den precis går ihop.
Forma degen till en "korv", lagom tjock så att det blir fin form på kakorna när du sedan skär korven i tunna skivor. Lägg degen på en tallrik och ställ in den i kyl eller frys. I frysen räcker det med en timme, i kylen gärna lite längre.
Sätt igång ugnen på 175 grader C (varmluft 160 grader C). Skär degkorven i tunna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ev ner en skållad mandel per kaka om du vill det.
Grädda kakorna i 8-10 minuter så de får lite lätt färg och blir knäckiga. Låt svalna.
Försök att inte äta upp alla på en gång
Mina kommentarer:
Jag uteslöt mandel pga allergi, och använde mjölkfritt margarin av samma anledning. Kanske var det mjölkfria margarinet anledningen till att min "korv" säckade ihop och blev platt. Så jag försökte göra fyrkantiga kakor istället med blandat resultat. Jag skar skivor på ca 3 mm och det var snudd på för tjockt. Nästa gång ska jag se om jag klarar att göra dem ännu tunnare.
Sätt igång ugnen på 175 grader C (varmluft 160 grader C). Skär degkorven i tunna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ev ner en skållad mandel per kaka om du vill det.
Grädda kakorna i 8-10 minuter så de får lite lätt färg och blir knäckiga. Låt svalna.
Försök att inte äta upp alla på en gång
Mina kommentarer:
Jag uteslöt mandel pga allergi, och använde mjölkfritt margarin av samma anledning. Kanske var det mjölkfria margarinet anledningen till att min "korv" säckade ihop och blev platt. Så jag försökte göra fyrkantiga kakor istället med blandat resultat. Jag skar skivor på ca 3 mm och det var snudd på för tjockt. Nästa gång ska jag se om jag klarar att göra dem ännu tunnare.
Kommentarer
Skicka en kommentar