Nyårsdessert - tre desserter i en

 



Det var min tur att stå för nyårsdesserten. Jag satt och bläddrade i olika mattidningar efter inspiration. Det skulle räcka till åtta personer, gå att göra i förväg och fungera att transportera. Mousse i höga vida champagneglas ... nä kanske inte. Så den idén strök jag. En vanlig kaka med lite grädde kändes lite för icke-festligt. Och Jell-O Shots kanske inte riktigt var grejen. Men så kom jag på att på restauranger gör man ju ofta lite av varje till en tallrik. Kanske skulle jag göra något liknande? 

Så blev det. Champagnemoussen med apelsinsmak tappade sitt lager av champagnegelé och serverades i mindre skålar. Fyra portioner räckte till åtta. Mazarinkakan blev fyrkantig istället för rund och skars i fyrkanter. Och Jell-On blev ett kul inslag på tallriken. Lite frökrisp och guldpulver på det och Voilà! en nyårsdessert var född!

Nedan skriver jag ursprungsrecepten och du kan servera enbart moussen som avsett i tjusiga glas på fot med ett lager av champagnegelé. Eller så gör du som jag och gör lite av varje och sätter ihop till en helhet. Eller så tar du ett av recepten och serverar det tillsammans med något helt annat. 

Champagnemousse med apelsin

4 portioner

Mousse

2 gelatinblad
½ dl färskpressad apelsinsaft
3 dl vispgrädde
1 äggula
3/4 dl florsocker
½ dl champagne eller mousserande vin

Champagnegelé

2 gelatinblad
2 msk vatten
ev 1 msk strösocker
2 dl champagne eller mousserande vin

Garnering

äggvita
ätbart guldpulver
4 physalis
1 färskt fikon
mynta eller citronmeliss

Gör så här

Doppa kanten på glasen du ska servera moussen i i lätt vispad äggvita och sedan i guldpulver. 

Mousse; Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Hetta upp den pressade apelsinsaften. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i apelsinsaften tills allt är löst. Låt svalna till simmig konsistens.

Vispa grädden så den börjar bli fast, men vispa inte för hårt. I en annan bunke vispar du ihop äggulan och florsockret. Blanda ihop äggvispet med grädden försiktigt så att du behåller den luftiga konsistensen.

Häll champagnen i gelatinlösningen. Vänd försiktigt ner det inte alltför kalla gräddvispet. 

Fördela moussen i de guldpiffade glasen. Låt stelna i kyl minst 2-3 timmar.

Champagnegelé; Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Hetta upp 2 msk vatten. Krama ur geleatinbladen och rör ut i det varma vattnet, rör om tills allt är löst. Tillsätt eventuellt lite socker för mer sötma. Låt svalna till simmig konsistens. 

Blanda i champagnen. Häll ett tunt lager av champagnegelé över moussen. Ställ glasen kallt för att stelna. Garnera med physalis, fikon och blad av mynta eller citronmeliss vid servering. 

*** *** ***

Mazarinkaka med portvin

8 portioner

Mazarinkaka

4 ägg
150 g strösocker (ca 1½ dl)
1 ekologisk apelsin
100 g mandelmjöl (2 dl)
1 knivsudd salt
2 msk portvin
smör till formen

Till servering

3 msk apelsinmarmelad
2½ dl vispgrädde
50 g vispgrädde
ev lite ätligt guldpulver

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, ca 22 cm i diameter. Smöra kanterna.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker ljust och luftigt. Riv apelsinskalet fint och spara resten av apelsinen. Rör ner apelsinskal, mandelmjöl och salt i äggulemassan.

I en annan skål, vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner i smeten. Försök hålla smeten luftig. 

Fördela smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Pressa ut saften ur apelsinen och blanda med portvinet. Stick små hål i den varma kakan och droppa apelsin-portvins-blandningen över ytan. Låt kakan svalna helt.

Bred ett tunt lager av apelsinmarmelad över kakan. Vispa grädden och bred över kakan.Garnera med hyvlad choklad och gärna lite guldpulver.

Mina kommentarer; Jag tog lika delar portvin och nypressad apelsinsaft. Men ändå tog apelsinen över helt. Det var inte mycket man kände av portvinet. Jag skulle dubbla mängden portvin till nästa gång. Sedan skippade jag marmeladen och spritsade vispad grädde smaksatt med apelsinzest på kakan istället.

*** *** ***

Champagne-Vodka-Jell-O-Shot

Det här receptet hittade jag på TikTok och översatte och halverade det. Jag var lite orolig att jag inte fått proportionerna rätt, men det funkade! Från början var alltså tanken att man bjuder på en bit Jell-O-Shot med hög alkoholhalt som en... shot? Nåja, som en del av en sammansatt dessert behöver man bara en liten bit till varje portion. Och då räcker det här. Vill du gå runt på en större fest och bjuda gästerna på varsin dallrande jell-o-shot så får du dubbla receptet.

Ingredienser

1.2 dl champagne eller mousserande vin
20 ml socker, dvs 1 msk + 1 tsk 
1 msk pressad citron
4 msk vodka
4 blad gelatin

Gör så här

Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 minuter. 

Värm på champagnen tillsammans med socker och citron. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma champagneblandningen, och låt dem smälta ner. Häll i vodkan och rör om.

Häll upp i en form ca 15 x 15 cm stor. Du vill ha en ca 1½-2 cm hög Jell-O-Shot. 

Ställ kallt och låt svalna. 

Vid servering stjälper du upp gelén och skär den i snygga rutor. Garnera med guldpulver och servera. 


   

Kommentarer

Populära inlägg