Medelhavskyckling med bröd

 



Kyckling på plåt med grönsaker in i ugnen, det känns väl inte så nytt? Nej kanske inte. Men twisten här är brödet. Det suger upp fettet från kycklingen från botten, blir krispigt av ugnsvärmen och så ligger det smält mozzarella på en del av bitarna. Det blir supergott! Använd gärna bröd som börjat bli lite torrt och tråkigt. Helst vetesurdeg, men annat ljust bröd kan också fungera.

Rätten tar kanske 45 minuter att göra totalt och allt du behöver servera till är en grönsallad och nåt gott att dricka. Perfekt en fredag när du är trött efter veckans arbete. 

Receptet är hämtat ur Lantliv Mat & Vin Vintermat 2022.

Medelhavskyckling med bröd

4 portioner

Ingredienser
8 kycklinglår med ben, med skinnet kvar
olivolja
salt
200 g dagsgammalt ciabattabröd eller ljust surdegsbröd
1 burk kronärtskockshjärtan, ca 400 g
250 g körsbärstomater
½ vitlök
2 dl svarta oliver
1 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
lite chiliflingor
2 mozzarellaostar a 125 g

Färsk basilika till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in kycklingen med olivolja och salta och peppra. (Var som alltid noga med hygienen när du hanterar färsk kyckling.)

Bryt brödet i stadiga bitar, ca 4x4 cm. Dela vitlöken i klyftor men behåll skalet på. Låt kronärtskockshjärtanen rinna av och skär dem i halvor eller klyftor beroende på hur stora de är. 

Lägg kycklingen i en form. Fyll på med bröd, kronärtskockshjärtan, vitlök, tomater och oliver. Drissla över lite olivolja. Krydda med flingsalt, svartpeppar och chiliflakes. Ställ in i ugnen i 30 minuter. 

Höj ugnsvärmen till 225. Ta ut formen och bryt mozzarellaosten i bitar och klutta ut jämnt i formen. Tillaga 5-10 minuter till. Osten ska vara smält, kyckling och bröd ska ha fått färg och kycklingköttet ska ha nått 70 grader. 

Ta ut formen, garnera med basilika och servera direkt. 

Mina kommentarer
Gör en egen liten form till den mjölproteinallergiske och använd vegansk mozarella alt ingen ost alls. Kanske lite näringsjäst för umami. 

Jag glömde vitlöken! La till lite vitlökspulver tillsammans med osten och det funkade. Använde också bara en mozzarellaost. 




Kommentarer

Populära inlägg