Kryddigt ris med aubergine

 

Närbild på okokt ris
Foto: Monsterkoi Pixabay

Ris kan man göra mycket med. Dels i valet av själva riskornen. Ett rundkornigt avorioris eller carnaroliris  eller ett långkornigt jasminris eller basmatiris. Så finns det parboiled, fullkornsris, vildris, svart ris, rött ris...  De blir alla goda kokta med lite salt. Men man kan gå ett steg längre och lägga till kryddor, olika koktekniker och blanda i andra godsaker. Den här gången kryddade jag ett jasminris med en spännande kryddblandning.  Familjen tömde hela skålen och sa "det här måste du lägga på bloggen". 

Vi åt risrätten till grillad kyckling tillsammans med en kall vitlökssås och grönsallad. Och vi var så hungriga att jag glömde ta foto! Helt galet. 

Jag blev inspirerad från ett recept från BBC Good Food men följde det inte till punkt och pricka. Här nedanför beskriver jag hur jag gjorde. 


Kryddigt ris med aubergine

4 portioner

Ingredienser

1 aubergine
salt
olivolja
1 gul lök
3 dl basmatiris
6 dl kycklingbuljong
½ tsk malen kanel
½ tsk kryddpeppar
en nypa mald nejlika
2 lagerblad
4-5 cocktailtomater eller en vanlig tomat
1 tsk hackad mynta
1 tsk hackad dill
mynta och dill till dekoration

Gör så här

Börja med att skölja auberginen och skär den i 2 cm-stora kuber. Lägg auberginen i en skål och salta med 1-2 tsk salt. Rör runt. Ställ undan 10 minuter.

Hacka den gula löken och skölj riset. Fräs löken lite kort i olivolja på medelhög värme så att den börjar mjukna och blir glansig. Häll på kanel, kryddpeppar och nejlika och fräs 1 minut. Häll på riset och kycklingbuljongen och rör om. Lägg i lagerbladen. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt koka 10 minuter.

Värm rikligt med olivolja i en stekpanna. Krama ur vätskan ur auberginen och stek den på medelvärme så att den mörknar och blir ljuvligt mjuk och god. Det är gott med lite yta, men se upp så det inte blir bränt. Det tar en stund för auberginen att bli sådär god som man vill ha den, så låt den stå på medelvärme och rör om nu och då.

Skär cocktailtomaterna i klyftor eller tomaten i mindre bitar. Lägg ner tomat, dill och mynta i riset och rör om. Lägg på locket och låt koka försiktigt i 3-5 minuter till. Stäng av värmen och låt stå tills auberginen och övriga rätter börjar bli klara.

När det är dags för servering blandar du det kryddade riset med auberginen, lägger upp i en vacker skål och dekorerar med den dill och mynta du sparat.

Kommentarer

Populära inlägg