Kikärtsplättar med linsfärs
Familjen tittade skeptiskt på linsfärsen som helt ärligt inte ser sådär aptitlig ut - men alla nickade uppskattande när de väl smakat. Och trots att det såg ganska lite ut så är både linsfärsen och plättarna mättande.
Ingredienser
Kikärtspannkakor, ca 6-8 st
2,5 dl kikärtsmjöl
3,5 dl vatten
2 msk olivolja
(libbsticks)salt
(1 tsk gurkmeja)
(1 tsk malen ingefära)
Gör så här
Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten, olivolja, (kryddor) och salt till en smet. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i en timme. Stek sedan tunna gyllenbruna pannkakor.
Linsfärs
2 dl gröna linser, blötlagda i 8 timmar eller över natten. Jag tog belugalinser.
(Det går att använda färdigkokta linser på tetra, men färsen blir då lite blötare.)
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 squash/zucchini, finhackad
1 morot, finhackad
1 röd paprika, finhackad
2 msk tomatpuré
2 msk harissapasta eller krydda
2 tsk mörk kinesisk soja
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Mixa de blötlagda linserna lätt i en matberedare/blender. Har du köpta linser på tetra är de så mjuka att du kan hoppa över att mixa om du vill.
2. Fräs linserna i lite olja tillsammans med gul lök, vitlök, squash, morot och paprika. När allt har fått färg rör du ner tomatpuré, harissa, soja, salt och peppar.
Tzatziki
2 dl yoghurt, creme fraiche eller iFraiche
½ gurka, riven
1 liten vitlöksklyfta, pressad
(ört-)salt och peppar
Gör så här
Riv gurkan grovt, krama ur vätska och blanda ner i yoghurten/creme fraichen/iFraichen. Pressa ner vitlök och smaka av med salt och peppar.
Servera plättarna/pannkakorna genast med linsfärs och en klick tzatziki.
Kommentarer
Skicka en kommentar