Senapssill med sting
Juletid är traditionsbundet. Även om vi varje år skär ner på rätterna på julbordet och fyller på med grönsaker så är det några saker vi inte kan vara utan; gingravad lax, grönkål och den här senapssillen. Kommer du ihåg Jan-Boris Möller? En av de första tv-kockarna. Han har gett ut en finurlig kokbok om julmat. Om man gör en sak varje dag i december har man ett komplett (skånskt) julbord på julafton. Vi har aldrig följt just det, men det är fiffigt att sprida ut matfixandet så att man inte står där helt slutstressad de sista dagarna inför jul.
Ett recept vi återkommer till är receptet på senapssill. Men maken har gjort en liten twist - han byter ut den vanliga svenska, lite halvmesiga, senapen mot fransk dijonsenap. Och tjena! Nu blir det fart på smakerna. Prova! Det är bland det godaste på julbordet.
Senapssill med sting
10 personer
Dag 1
5 dl 12% ättika
7,5 dl vatten
5 dl vatten
2 hackade rödlökar
20 svartpepparkorn
20 skinnfria sillfiléer
Blanda ihop lagen och koka upp den. Se till att sockret löser sig. Låt kallna helt. häll den kalla lagen över sillen, rödlöken och kryddorna. Låt stå kallt över natten.
Senapssås
12 msk senap, fransk, skånsk eller vad du föredrar
4-8 msk farinsocker
4 msk vinäger
2 dl creme fraiche
2 dl finhackad purjolök, den vita delen
Blanda ihop senapssåsen och låt stå till nästa dag.
Dag 2
Häll av lagen från sillen.Blanda sillen med senapssåsen. Låt stå i två dygn, gärna längre.
Kommentarer
Skicka en kommentar