Välkryddad pumpa med tahinisås och limeHar du hört talas om Yotam Ottolenghi? Inte? Då har du en hel värld av underbara recept att upptäcka. Ottolenghi är en kock i London som skriver kokböcker och driver restauranger. Den kanske mest kända kokboken är Plenty, och det här receptet är hämtat därifrån. Som alltid leker han med smakerna och blandar på ett sätt som åtminstone för mig känns nyskapande och annorlunda. Som här. Den här smakkombinationen hade jag _aldrig_ kommit på själv.

Prova! Du kanske blir lika förtjust som jag.

Välkryddad pumpa med tahinisås och lime

4- 6 portioner

3 lime
4 msk olivolja
1 medelstor butternutpumpa* (ca 900g)
2 msk hel kardemumma
1 msk malen kryddpeppar
1 dl grekisk yoghurt*
30 g tahinipasta
1 grön chilifrukt
färsk koriander
flingsalt

Sätt ugnen på 200g C.

Skär av ändarna på två av limefrukterna, ställ på högkant och följ fruktens naturliga form med kniven för att skära bort skal och den vita hinnan. Skär i klyftor och sedan i tunna skivor. Lägg bitarna i en liten skål, strö över lite salt och ringla ca 1 msk olivolja över dem. Rör runt och ställ åt sidan.

Dela pumpan och skrapa ur kärnorna. Skär sedan i centimetertjocka skivor och lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt.

Mortla kardemumman, blanda med mald kryddpeppar och olivolja. Blanda ihop och pensla pumpaskivorna med kryddoljan. Strö över flingsalt och kör pumpan i ugnen tills den blir mjuk, ca 15 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. (Ta bort skalet om du vill.)

Blanda yoghurt, tahinipasta, limesaft från den tredje limefrukten och en nypa salt. Tillsätt lite kallt vatten om du tycker att det blev för tjockt. Du ska kunna ringla såsen över pumpan.

Lägg upp de svalnade pumpaskivorna på serveringsfat och ringla över yoghurtsås. Toppa med den saltade och oljade limen och skivad chili, garnera med koriander och servera.

Gör mjölkfritt: Ersätt yoghurt med iFraiche.

*Gör low-Fodmap: Ersätt yoghurt med laktosfritt alternativ eller iFraiche. Butternutpumpa är orangemarkerat och kan ätas i mindre mängder. Eller ersätt med hokkaidopumpa som är grönmarkerad. På bilden ser du en annan sort som jag inte minns namnet på.

Kommentarer

Populära inlägg