Kryddig blomkålssallad



Visst blir man urtrött på isbergssallad, tomat och gurka som enda grönsaker till maten? Visst har de grönsakerna sina förtjänster, men det krävs inte så mycket för att få större variation. Och mer smak. Den här blomkålssalladen är riktigt god, och dessutom ganska matig. Ena dottern som i vanliga fall inte gillar blomkål mumsade glatt i sig bukett efter bukett.

Utmana dig själv och kliv ur isbergssallad-tomat-gurk-träsket. Testa den här salladen istället. Du kommer inte bli besviken.

Receptet hittade jag i Elle Mat & Vin nr 3 2013.

Kryddig blomkålssallad

4 personer

1 blomkålshuvud, ca 1 kg, brutet i små buketter
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade men med skalet på
2 tsk kumminfrön
2 tsk spiskumminfrön
salt och peppar
400 g färdigkokta kikärtor från burk, avrunna och sköljda
100 g pinjenötter
½ dl grovhackad slätbladig persilja
½ dl hackad dill

Sätt ugnen på 200 grader C. Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsfast form, häll över 2 msk olivolja, vitlök, kummin och spiskummin. Rör om ordentligt. Rosta i ugnen ca 30 minuter tills de mjuknat. håll koll så de inte blir för hårt rostade.

Lägg i kikärtor, pinjenötter och resterande olivolja och rör om. Rosta i ca 10 minuter till. Ta ut ur ugnen, blanda i de färska örterna och rör om. Smaka av. Salta och peppra om du vill. Ev kan du hälla på ytterligare olivolja om det känns för torrt.

Serveras ljummen.

Mina kommentarer: Jag tog bara 1 tsk kummin för jag tyckte det lät för mycket med två. Jag uteslöt pinjenötterna av allergiskäl och strödde istället på rostade salta solrosfrön samtidigt med örterna. Funkade finfint.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg