Grovt glutenfritt bröd med bovete



Vi fortsätter försöken med att äta mat med mindre FODMAPs och då ska man bland annat äta glutenfritt. Det köpta glutenfria bröd jag ätit har inte varit särskilt gott, så jag testar flera olika recept som låter goda. Detta var ett av dem.

Det som slår mig är att när man bakar bröd så brukar det ju dofta ljuvligt. Det gjorde inte det här brödet. Kanske är det nyponpulvret som gör att det luktar surt, jag vet inte. Men den sura doften försvinner när brödet svalnat.

Grovt glutenfritt bröd med bovete

1 bröd

6 dl vatten
10 g jäst
1½ solroskärnor
30 g linfrö
35 g melonkärnor
50 g mörk sirap
20 g nyponskalsmjöl
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
50 g boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g psylliumfröskal
smör till formen
boveteflingor att strö över

Blanda ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och blanda i övriga ingredienser. Det blir en ganska lös deg. Häll degen i en avlång form, ca 1½ liter,  med bakplåtspapper. Strö över boveteflingor och låt jäsa i 2 timmar. 

Sätt ugnen på 175 grader. Grädda brödet i ca 75 minuter. Låt svalna innan du skär upp det.



Kommentarer

Populära inlägg