Bouillabaise



Fisksoppornas fisksoppa har ett vackert namn. Det enkla är ofta det goda. Enkla goda råvaror i de rätta proportionerna blir fantastiskt gott.  

När jag är på restaurang och vill ha fisksoppa inser jag att de flesta kockar envisas med att ösa i grädde i fisksoppa. För mycket grädde dessutom, så att det bara smakar grädde och inte fisk. Varför gör di på detta viset? En fondsoppa är såå mycket godare. (Och gör inte ont i magen.)

Just den här lördagen skulle tydligen hela stan äta fisk och skaldjur, för det var duktigt utplockat i fiskdisken. Lax fanns såklart, och så tog jag lite hälleflundra. Inte fick jag fatt i några musslor inte, så jag hoppade över det. Men jag kan tänka att de förgyller både smak och det visuella intrycket av soppan.

Receptet hittade jag på arla.se som såklart rekommenderade creme fraiche till. Jag gjorde en aioli istället.

Bouillabaise

4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 musslor med skal
600 g blandad fiskfilé
smör och/eller olivolja
400 g krossade tomater
1 dl torrt vitt fin
8 dl vatten
4 msk koncentrerad fiskfond
1 tsk timjan
1 tsk fänkålsfrö
½ g saffran
100 g räkor utan skal
2 msk hackad persilja

Till servering
Ett gott bröd och aioli. Eller creme fraiche då...

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Borsta och tvätta musslorna och ta bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när man knackar på skalet. Dela fisken i bitar, lagom stora att få upp på en sked. 

Fräs lök och vitlök i smör och/eller olivolja i en stor kastrull. Fräs med timjan, fänkål och saffran i en minut. Häll över vinet och låt bubbla bort i en minut. Tillsätt tomat, vatten och fond och låt koka upp. Be matgästerna sätta sig till bords och ta för sig av bröd och dryck.

Lägg i musslorna och låt dem sjuda i 5 minuter. (Plocka bort dem där skalet inte öppnat sig när de kokat). Lägg i fisken och sjud försiktigt i ett par minuter. Titta så att fisken precis är klar, inte mer. Torrtråkig överkokt fisk gör ingen människa glad. Lägg ner räkor och persilja och låt stå på eftervärmen en minut. Smaka av så att det är lagom salt. Servera genast. 

Mina kommentarer: Egenkokad fiskfond är såklart det allra godaste här. Jag tog en matsked av Bongs skaldjursfond och sedan en grönsaksbuljongtärning. 














Kommentarer

  1. Skulle inte du sluta med lök :-) Tänkte på dig häromdagen när jag gjorde en naturligt lökfri rätt (turkiska biffar med rotsaker i ugn ur gammal AoM).

    SvaraRadera
  2. Denna soppa ska jag prova att göra. Undrrbart med soppor i vinterkylan

    SvaraRadera
  3. Jooo det skulle jag anneliten. Helt ärligt går det lite sådär. Det är svårt att hitta recept utan lök och vitlök. Men jag har köpt hing/asafoetida som används i det indiska köket. Återkommer när jag testat.

    SvaraRadera
  4. Visst är det Rasmusmatte! Prova också någon av linssopporna här på bloggen. Gott!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg