Entrecôte med getostpolenta och whiskysmörsås


Ja alltså det där med polenta... jag har aldrig fått någon snits på det. Men gott blev det i alla fall med oliver, soltorkade tomater och getost. Receptet är hämtat från Allt om Mat och är tänkt för grillsäsongen, men det går lika fint att göra det på spisen.

Entrecôte med getostpolenta och whiskysmörsås

4 portioner

4 st entrecôte i skivor
2 msk whisky, gärna lätt rökig
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Getostpolenta
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1½ dl polentagryn
75 g getost, chèvre
2 msk soltorkade tomater, marinerade och finhackade
½ dl svarta oliver, hackade
2 msk färsk basilika, finhackad
1 krm salt
2 krm svartpeppar

Whiskysmörsås
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk smör
1½ msk tomatpuré
1½ msk kalvfond
1½ dl vatten
2 msk sweet chili sauce
2 msk balsamvinäger
50 g smör
2 msk färsk basilika, finhackad
2 msk whisky, gärna lätt rökig

Getostpolentan: Koka upp vatten, buljongtärning och polentagryn. Koka på svag värme i 6-8 minuter under omrörning. Blanda ner smulad getost och rör tills osten smält. Rör ner tomater, oliver, basilika, salt och peppar.

Klä en form ca 13x26 cm med plastfolie. Häl upp polentan och låt svalna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills det är dags att grilla. 

Whiskysmörsås: Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull i ca 1 minut. Den får inte ta färg för då blir den besk. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 min.

Hit går det att förbereda.

Grilla: Ta fram getostkakan så att den är rumstempererad innan den skärs i bitar, ca 5x5 cm stora bitar. Grilla 1 min på varje sida eller smörstek dem i panna på spisen. Lägg över på serveringsfat och täck över med folie. 

Strö salt och peppar på köttet och grilla det 2-3 min på varje sida. Droppa över whisky.

Servering: Hetta upp såsen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med whisky och basilika. Servera entrecôten med tillbehören.


Kommentarer

  1. Mmm, den där såsen verkar ju väldigt spännande... härlig rätt - måste jag prova! :)

    SvaraRadera
  2. Låter fantastiskt gott! Vågar man prova på sin mamma? Eller är det väldigt mycket whiskey?

    SvaraRadera
  3. Jättegott tyckte alla - inklusive mor och svärmor!

    SvaraRadera
  4. Hej Anneliten! Jag har varit bortrest och inte sett dina kommentarer. Vad roligt att ni tyckte om det! Ja det där med whisky och rökighet är ju en smaksak. Vi gillar ganska mycket rökighet, men det styr man ju själv.

    SvaraRadera
  5. Erika - prova! Den är väldigt god.

    SvaraRadera
  6. Vilka spännande och ovanliga tillbehör. Blir hungrig fast jag just ätit lunch!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg