Whoopie pies



Foto: Pernilla Åhman

Yngsta dottern ville baka något mer ur sin bok "Baka, baka liten kaka" av Abigail Wheatly och hon hade fallit för Whoppies. Det är en slags dubbel kaka med smörkrämsfyllning som vid första anblicken kan se ut som en makron, men detta är en läckerhet som är helt annorlunda i konsistensen. Makroner är ett slags mandelmaränger som kan vara lite bökiga att baka. Whoopies är mer som mjuka kakor med en god fyllning - och det är inte hela världen om de råkar bli lite ... ja, inte så runda. Vill du läsa mer om skillnaden mellan de två olika bakverken, och få fler recept på whoopies är Sockerrus en trevlig sida.

Whoopie Pies

12 st

Kakor
75 g smör
1 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl gräddfil
2 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
4½ dl vetemjöl
(Vill du göra en chokladvariant på kakorna ska du bara ta 3½ dl mjöl och lägga till 1 dl kakao.)
3/4 tsk bikarbonat

Smörkräm
100 g mjukt osaltat smör
3½ dl florsocker
1 msk mjölk
½ tsk vaniljsocker
karamellfärg om du vill

Värm ugnen till 180 grader C. Klä två stora plåtar med bakplåtspapper. Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta. Ta bort från värmen.

Knäck ägget i en stor skål. Tillsätt socker. Vispa i 2-3 minuter tills smeten är tjock och vit. Tillsätt det smälta smöret, gräddfil, vaniljsocker och mjölk. Blanda försiktigt med en stor sked som du rör som en åtta. Sikta ner mjölet och bikarbonat i smeten. Blanda försiktigt.  Klicka ut smeten på plåten med lite mellanrum mellan klickarna. 12 klickar per plåt.

Grädda i 10-12 minuter tills de är gyllenbruna och fasta. Låt dem ligga på plåtarna i 5 minuter. Lägg dem sedan på ett galler för att svalna.

Gör sedan smörkrämen. Lägg smöret i en stor skål och vispa med en träsked tills det är mjukt och fluffigt. Sikta ner en tredjedel av florsockret i skålen och rör om. Sikta sedan ner resten av florsockret. Tillsätt mjölk och vaniljsocker. Vispa smeten blek och fluffig. Du kan blanda i några droppar karamellfärg om du vill.

(För en citrussmörkräm ersätter du mjölk och vanilj med fint rivet skal från 1apelsin, citron eller 2 limefrukter, plus 2 tsk av fruktens saft.)

Bred kräm på en kakas platta sida. Tryck försiktigt på en kaka ovanpå. Gör fler pajer på samma sätt.

Dekorera dem om du vill. Vi rullade smörkrämslagret i strössel.

Mina kommentarer: Dottern gjorde kakorna i stort sett själv, inklusive att sätta in plåtarna och ta ut dem igen ur den varma ugnen. Hon blev mycket nöjd med sina alster. Eftersom vi har mjölkproteinallergi i familjen använde vi rismjölk istället för mjölk, mjölkfritt smör och så bytte vi ut gräddfilen + vaniljsockret mot Alpro vaniljyoghurt. Det fungerade riktigt bra. Kan också berätta att de är mäktiga. Och nästan ännu godare efter en dag i kylen :)

Foto: Pernilla Åhman


Kommentarer

  1. Oj va vackra:) Måste absolut testa att göra dem. Var har du fått tag på all fin strössel??
    Pia

    SvaraRadera
  2. Tack, ja hon var som sagt mycket nöjd med dem. Strösslet är inköpt i vanliga matbutiker, från Santa Maria och Dr Oetker.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg