Polenta-, mandel- och citronkaka

Det är kakan längst fram receptet gäller. Kakan bakom är en ljuvlig morotskaka som inte jag bakat.

Jag är usel på sockerkakor. Varje gång jag letar efter ett sockerkaksrecept så hittar jag någon annan variant. Denna hittade jag i Två systrars söta av systrarna Eisenman. Jag tyckte blandningen av polenta och mandel verkade spännande och kakan får en annan struktur än en vanlig sockerkaka. Det går ju idag att köpa mandelmjöl i vanliga matvarubutiker, vilket gör att man inte behöver skålla, skala och mala mandeln. 

Polenta-, citron- och mandelkaka

2½ dl skållad och skalad mandel
225 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1½ dl polentagryn
1 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron

Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj och bröa en rund bakform. Hacka mandeln i en matberedare till en fin massa. 

Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop med äggblandningen tillsammans med polenta, mandel, citronskal och citronsaft. Blanda till en slät smet.

Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna under formen.

Servera med en klick vispgrädde eller vaniljkesella.

Mina kommentarer: Jag tror jag har hittat ett korrekturfel i boken. För det står ingenstans i receptet när man ska tillsätta mandeln men jag la till det här ovan. När jag bakade så stod nog kakan i ugnen lite för länge, för jag hade väntat mig att den skulle vara lite saftigare. Jag hade också gärna haft lite mer citronsmak - kanske 2 tsk rivet citronskal istället för 1? Eller så var jag snål helt enkelt.

Kanske kan den produktutvecklas ytterligare genom att låna ett inslag från Lemon Drizzle Cake. Det innebär att man häller över citronsaft blandat med florsocker medan kakan fortfarande är ljummen. Jag återkommer när jag har testat.



Kommentarer

  1. Men gud vad spännande med polenta i kakan, och så mandel också! Ser god ut :D Och att hälla över citronsaft och florsocker på slutet tror jag är en mycket bra idé!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg