Chimichurri, Romesco- och fetaostsås - fantastiska såser till grillat



Äntligen kommer solen och sommarvärmen och vi svenskar grillar så mycket vi bara kan. Till det grillade är det gott med en riktigt smarrig sås. Här kommer tre stycken på raken - och faktum är att de också smakar gott tillsammans. Jag serverade dem tillsammans med grillad fläskkarré och grillad kycklingfilé, kokt potatis och grönsallad.

Dessa tre såser hittade jag i Lantliv Mat&Vin nr 4 2012. Tyvärr var jag inte så vaken med kameran, så det var bara fetaostsåsen som blev förevigad. Men de andra såserna var riktigt goda de också. Chimichurrin blir det inte så stora mängder av, men den är koncentrerad i smaken och man behöver inte så mycket. Den har sitt ursprung i Argentina. Funkar fint som marinad också.  Romescon är vackert rödorange och lyser upp vilken tallrik som helst. Den kommer från Katalonien och smakar gott till all sorts grillat kött.

Trots olika ursprung gör de sig riktigt bra tillsammans.Att servera tre såser samtidigt ger samtalsämne runt bordet; "Vilken tyckte du var godast?"  Och gästerna hittar snabbt sina egna favorisåser och favoritkombinationer. Någon föredrog Romescon. Till allt. Någon upptäckte att kyckling och Chimichurri var gott tillsammans. Själv tyckte jag Chimichurrin lyfte den grillade färsklöken några snäpp. Och fetaostens krämighet passar ju till det mesta.

Fetaostsås

6 portioner

200 g fetaost
skal av 1 citron
1 dl turkisk yoghurt
saft av 1 citron
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad mynta
1 msk finhackad persilja
1 msk flytande honung

Smula fetaosten i en skål och blanda med yoghurt, citronskal, citronsaft, yoghurt och örter. Vid serveringen, ringla lite honung över.

Chimichurri

6 portioner

2 vitlöksklyftor
1½ - 2 dl hela oreganoblad
½ - 1 röd chilifrukt, beroende på styrka
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Hacka vitlök och oregano mycket fint. Kärna ur chilifrukten, ta bort hinnor och kärnor och finhacka den. Blanda ihop allt i en skål, och häll olja och vinäger över. Tillsätt socker och vänd om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Såsen blir ännu godare och den får stå och dra en stund.


Romescosås

6 portioner

1 stor röd paprika
1 stor röd tomat
2 vitlöksklyftor
50 g rostade mandelbitar (det finns färdiga att köpa i påse)
1 msk rödvinsvinäger
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader C. Dela, kärna ur och skär paprikan i halvor. Halvera tomaten. Lägg paprika och tomat på en plåt med bakplåtspapper med den kupiga sidan uppåt. Grilla dem högst upp i ugnen i ca 10 minuter. Skalet ska bli lite svart och bubbligt.

Lägg tomat och paprika i en plastpåse och låt vila en stund. När de svalnat något är det enkelt att ta bort skalet och kasta det. Lägg den skalade paprikan och tomaten i en skål och mixa tillsammans med vitlök, mandel och vinäger med stavmixer. Häll i oljan och mixa vidare till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Mina kommentarer: Såserna går att förbereda på dagen och ha på lut i kylen inför kvällens grillfest. Fetaostsåsen får en ganska tydlig smak av citrus när den står över natten, så det är en smaksak hur tidigt man ska förbereda den. Jag använde vit balsamicovinäger istället för rödvinsvinäger. Och i Romescossåsen använde jag inte mandel, utan ersatte med rostade solroskärnor. Chimichurrin stod jag inte och hackade för hand - jag körde allt med en stavmixer.

Kommentarer

  1. Hej! Så bra med sås-tips till grillat. Det kan man aldrig få för mycket av. Du har en härlig blogg med massa tips som jag följt ett bra tag men är riktigt dålig på att kommentera, får bli bättre på det=)

    SvaraRadera
  2. Åh! Precis vad jag behöver! Såser. Mmm.

    SvaraRadera
  3. TAck allesammans! Ja jag letar också goda såser till grillat med jämna mellanrum :) Ska kika in på era bloggar också.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg