Jaktkojans viltgryta
Det är inte klokt vad mycket olika recept man får med i tidningar. I Coops Mersmak (utsedd till bästa kundtidning 2010 minsann!) hittade jag recept från Per Morbergs senaste kokbok "Morberg jagar och lagar". Själv jagar jag inte, men lagar gärna älg. När jag såg det här receptet tyckte jag att det var lite annorlunda mot vanliga älggrytor, så det fick bli söndagsmiddagen helt enkelt.
Jaktkojans viltgryta
6 portioner
Tid: ca 2½ timme
700 g grytbitar av lämpligt vilt, tex hjort, älg eller vildsvin. Skuret i 2 cm stora tärningar.
Några grytben från styckningen
3 msk smör
2 köttbuljongtärningar
3 gula lökar, skalade och skurna i ringar
4 vitlöksklyftor, skalade, finhackade
½ chilifrukt, urkärnad och finhackad
3 dl rött vin
4 lagerblad
5-6 enbär
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk råsocker
4 dl vatten
salt
nymalen svartpeppar
ca 4 potatisar, 350 g, skalade, i bitar
2 morötter, skalade, i skivor
2 gula paprikor, i bitar
1 bit rotselleri, ca 200 g, skalad i bitar
Till servering:
Bröd
Bryn köttet runtom i smör i en stekgryta tillsammans med grytbenen. Tillsätt buljongtärningar, lök, vitlök, chili, vin, lagerblad, enbär, krossade tomater, tomatpuré och socker. Häll på vatten så att det täcker. Salta och peppra. Rör om och låt grytan småkoka under lock i 1½-2 timmar, eller tills köttet är mört.
Tillsätt potatis, morötter, paprika och rotselleri och koka ytterligare 15-20 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Servera med bröd.
Mina kommentarer: Några grytben hade jag ju inte, men det hade säkert gett mer mustig smak. Vitlöksklyftorna tjongade jag i hela, och de hade liksom kokat söndet och försvunnit helt när koktiden var över. Morötterna la jag i betydligt tidigare. På en kvart hinner de inte bli kokta överhuvudtaget. Såsen blir väldigt vattning så bröd är säkert gott att doppa. Jag valde dock att koka och servera potatisen bredvid på traditionellt sätt till gryta.
Jaktkojans viltgryta
6 portioner
Tid: ca 2½ timme
700 g grytbitar av lämpligt vilt, tex hjort, älg eller vildsvin. Skuret i 2 cm stora tärningar.
Några grytben från styckningen
3 msk smör
2 köttbuljongtärningar
3 gula lökar, skalade och skurna i ringar
4 vitlöksklyftor, skalade, finhackade
½ chilifrukt, urkärnad och finhackad
3 dl rött vin
4 lagerblad
5-6 enbär
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk råsocker
4 dl vatten
salt
nymalen svartpeppar
ca 4 potatisar, 350 g, skalade, i bitar
2 morötter, skalade, i skivor
2 gula paprikor, i bitar
1 bit rotselleri, ca 200 g, skalad i bitar
Till servering:
Bröd
Bryn köttet runtom i smör i en stekgryta tillsammans med grytbenen. Tillsätt buljongtärningar, lök, vitlök, chili, vin, lagerblad, enbär, krossade tomater, tomatpuré och socker. Häll på vatten så att det täcker. Salta och peppra. Rör om och låt grytan småkoka under lock i 1½-2 timmar, eller tills köttet är mört.
Tillsätt potatis, morötter, paprika och rotselleri och koka ytterligare 15-20 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Servera med bröd.
Mina kommentarer: Några grytben hade jag ju inte, men det hade säkert gett mer mustig smak. Vitlöksklyftorna tjongade jag i hela, och de hade liksom kokat söndet och försvunnit helt när koktiden var över. Morötterna la jag i betydligt tidigare. På en kvart hinner de inte bli kokta överhuvudtaget. Såsen blir väldigt vattning så bröd är säkert gott att doppa. Jag valde dock att koka och servera potatisen bredvid på traditionellt sätt till gryta.
Hej du.
SvaraRaderaHittade hit idag.
Fick några kilo vildsvinskött idag. Som jag inte helt vet vad jag ska göra med. Men den här grytan ska vi prova.
Hälsningar Synnöve.
Fantastiskt god älggryta!
SvaraRadera