Björnbärs- och äppelpaj


"Det här är den godaste äppelpajen i världen." inleder Jamie Oliver receptet med i boken Hemma hos Jamie. Jag är benägen att hålla med honom. Receptet kan te sig omständligt vid första genomläsningen, men det går rätt snabbt. Och man kan förbereda pajdegen dagen före och koka fyllningen på förmiddagen, så lägger man bara ihop och kör i ugnen när gästerna är på plats på kvällen. Bra bjudmat alltså!

Men det är tur att jag sett tv-programmet där han lagade pajen. Hade jag bara bläddrat i kokboken hade jag nog aldrig fastnat för receptet. Boken förespråkar ekologisk odling och i konsekvensens namn är boken tryckt på lite gråbeige obestruket papper som förmodligen är miljövänligt. Tyvärr förstör det alla fotografier som blir solkigt daskiga och det känns lite som att bläddra i gamla Allt Om Mat från sjuttiotalet där färgerna bleknat. Jag vet att jag efter tvprogrammet verkligen ville laga en gryta med Guiness i för den såg så härligt smaskig ut. I boken ser den sjaskig ut. Trist. Så mitt råd till alla kokboksförfattare är att aldrig trycka på sådant papper. Det dödar matlagningslusten.

Gammaldags deg till söta pajer
ger ca 1 kg pajdeg
500 g vetemjöl
100 g florsocker
250 g kallt tärnat smör
rivet skal från 1 citron
2 uppvispade stora ägg
en skvätt mjölk
lite vetemjöl

Lägg mjöl, socker, smör och citronskal i en matberedare. Kör till det blir smuligt. Knäck äggen, vispa ihop dem helt lätt och häll i matberedaren medan den kör. Häll i en liten skvätt mjölk till degen precis går ihop och bildar en "rulle" i matberedaren.

Ta upp degen och lägg i en plastpåse i kylen att vila minst 30 minuter.

Björnbärs- och äppelpaj
6-8 portioner
1 sats söt pajdeg
50 g smör plus lite att smörja formen med
100 g råströsocker, plus lite att strö över
6-8 äpplen, gärna Cox Orange, urkärnade, skalade och skurna i klyftor eller grova bitar
1 rågad msk syltad ingefära, finhackad, plus sockerlag från burken
150 g björnbär
1 ägg, uppvispat
½ tsk malen kanel
vaniljkräm till servering

Gör först pajdegen. Slå in den i plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en halvtimma. Sätt ugnen på 175 grader. Värm smör och socker i en kastrull. När smöret har smält, tillsätt äpplen, syltad ingefära och en matsked sockerlag från ingefärsburken. Låt puttra sakta under lock i 15 minuter. Tillsätt sedan björnbären och koka ytterligare 5 minuter utan lock.

Ta under tiden fram degen. Mjöla ett bord, dela degen mitt itu och kavla med mjölad kavel ut ena halvan till den är knappt 1 cm tjock. En annan metod är att kavla den mellan två smörpapper eller mellan två bitar plastfolie. Smörj en pajform som är 26 cm i diameter och har låga kanter. Lägg på den utkavlade degen och skär med vass kniv bort eventuellt överhäng runt kanterna.

Lägg de svalnade äpplena och björnbären i en sil, se till att fånga upp all vätska. Lägg sedan frukt och bär i en hög mitt på pajbottnen. Häll hälften av den avrunna vätskan över. Pensla degkanten med uppvispat ägg. Kavla ut den andra deghalvan på samma sätt som den första och lägg den ovanpå fyllningen. Skär till kanterna på samma sätt som förut och nyp ihop med fingrarna. Pensla pajen med resten av ägget, strö generöst med socker och kanel över och skär ett par jack i degen.

Ställ pajen på en bakplåt och grädda längst ner i ugnen tills degen är frasig och gyllenbrun, 55- 60 minuter. Skär pajen i bitar och servera med en generös klick vaniljkräm.

Mina kommentarer:
I tvprogrammet hade han en mindre men högre form och så gjorde jag första gången jag bakade den här pajen. Det tyckte jag nästan blev godare, för då blev förhållandet fyllning - pajdeg bättre enligt mig. Pajen blev saftigare. I en låg vid form gick det åt mer pajdeg och fyllningen torkade lite mer. Fortfarande gott, men jag kommer att göra den mindre och högre i fortsättningen. När man gör det får man också mer pajdeg över så att det räcker till en paj till. Platta till det som blir över och lägg i en plastpåse i frysen. Om du får oväntat besök är det bara att ta fram pajdegen, den tinar på ett kick, kavla ut, hälla i frukt eller bär med lite socker och pyts in i ugnen!

Mina foton på pajen är tagna med mobil i skenet av stearinljus så jag ska väl inte sitta här och kasta sten i glashus :)

Kommentarer

  1. Åh, vilket fantastiskt tips du gav mig! Jag kommer nog drömma om den här pajen i natt, och till veckan får jag nog leta mig till en större matbutik för att hitta björnbär och syltad ingefära. Tror du frysta bär fungerar?

    SvaraRadera
  2. Frysta bär fungerar alldeles utmärkt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg