Fiskgryta med apelsinaioli


En fiskgryta kan göras hur enkel - eller hur exklusiv - som helst. Under studenttiden i Göteborg gick vi ofta in i fiskaffären runt hörnet precis innan stängningsdag på lördagen och kunde då köpa stjärtar, skrov och snuttbitar till ett billigt pris. Sedan hade vi rena festmåltiden på kvällen! Vi snöade då in på fiskgrytor med saffran. Gudomligt gott! Men i detta recept från Allt om Mat kommer smaken från timjan, vitlök och rostad paprika. Det ger en annorlunda fiskgryta som ger prat runt matbordet när alla sitter och försöker identifiera ingredienserna. Bli inte avskräckt av den långa ingredienslistan. Fisksoppan är inte svår alls att göra, snarare perfekt bjudmat eftersom man kan förbereda ända fram till punkten där man lägger i fisken.

På bilden har jag inte följt nedanstående recept till punkt och pricka. Det är tex havregrädde i istället för creme fraiche vilket förklarar den lite gryniga såsen. Och musslor hade vi inga, så jag tog räkor. Lika gott minsann!

Fiskgryta med apelsinaioli
6 portioner
400 g färsk lax
400 g vit fisk, tex gös eller sej
1 tsk salt
2 burkar musslor i vatten (à 225 g)
1 liten fänkål (ca 200 g)
2-3 potatisar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
½ tsk hela fänkålsfrön
200 g rostad paprika i vatten (ej vinäger)
1 förpackning passerade tomater (400 g)
2 dl vitt vin
1 msk hummerfond
2 hönsbuljongtärningar
1½ liter vatten
½ msk salt
2 dl creme fraiche
1 dl pressad apelsin

Aioli
3 äggulor
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
4 krm salt
1 tsk finrivet apelsinskal

Tillbehör
färsk timjan
gott bröd

Börja med aiolin. Vispa ihop äggulor, vitlök och vinäger. Tillsätt olja, lite i taget, under kraftig vispning. Smaka av med salt och apelsinskal. (Pressa apelsinsaften ur apelsinen och spara till fiskgrytan.) Täck över och ställ kallt till servering.

Skala och tärna potatisen. Ansa fänkålen och skär dem i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs potatis, fänkål och gul lök i olja i en vid kastrull ca 5 minuter under omrörning.
Tillsätt vitlök, timjan och fänkålsfrön. Fräs ytterligare 2-3 minuter under omrörning. Grovhacka paprikan. Blanda ner paprikan, tomater, vin, fond, vatten, buljongtärningar och salt. Sjud på svag värme under lock ca 30 minuter.

Tillsätt creme fraiche och apelsinsaft. Skär fisken i mindre bitar. Salta. Häll av musselspadet. Vänd ner fisk och musslor i soppan. Sjud försiktigt ca 2 min före servering. Smaka eventuellt av med mer salt.

Servera tillsammans med ett gott bröd, aioli och färsk timjan.

Soppan kan förberedas fram till att fisken och musslorna ska i. Aiolin kan stå färdig i kylen.

Tillägg 2011-12-27: Jag fick tips på systembolaget om vin som passade. Kan varmt rekommendera vidare: Penfold's Koonunga Hill, Chardonnay. Smakade utmärkt tillsammans med soppan!

Kommentarer

Populära inlägg