Grillad kyckling med fläderglaze


Hur mycket kyckling äter de i den där familjen egentligen tänker du nu. Jo vi gillar kyckling. Och vi gillar variation. Därför kommer här ytterligare ett kycklingrecept. Den här gången en glaze. Vi grillar ofta men använder sällan glaze. Glaze har en tendens att bränna tycker jag.Här var det smart gjort - först kryddar man kycklingen vanligt, sedan ett tunt lager glaze i slutet av grilltiden och så ett lager till efter avslutad grillning. Det blev bra. Fast helt ärligt smakade det inte mycket av fläder. Och det smakade mycket mer asiatiskt än jag trodde det skulle göra. Men gott var det och vi kommer säkert att äta det fler gånger.

Det blev glaze över och den använde jag som sås.

Receptet är hämtat ur Lantliv Mat & Vin. Och i originalreceptet ska man rimma kycklingen först. Det hoppade jag över och det blev utmärkt gott. Kom ihåg att glazen ska kokas i tid. 

Grillad kyckling med fläderglaze

1 kyckling

Fläder- och citronglaze
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 spansk chilipeppar
1 kvist rosmarin
1 dl outspädd flädersaft
½ citron, zest och saft
½ dl honung, ej flytande
2 tsk ljus soja

Grillning
2 msk rapsolja
1 msk outspädd flädersaft
1 tsk ljus soja
1 tsk svartpeppar

Koka ihop glazen. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs löken mjuk i olja i ca 5 minuter. Tillsätt chili och rosmarin och fräs en minut till. Tillsätt flädersaft, citronsaft, citronzest, honung och soja. Koka samman i ca 10 minuter till glazen tjocknar. Låt glazen svalna.

Ta fram kycklingen och använd en kraftig sax för att klippa bort ryggraden. Klipp på båda sidor och antingen släng den, eller koka buljong på den, eller koka sås. Bänd upp kycklingen så att den blir platt. På det här sättet kortar du grilltiden med en kvart ungefär.

Blanda olja, flädersaft, soja och peppar. Krydda kycklingen med blandningen. Grilla på indirekt värme under lock i ca 45 minuter. Köttsaften ska vara klar när man sticker vid benet.

Pensla med hälften av glazen när det är ca 5 minuter kvar av grilltiden. Ta kycklingen av värmen och låt vila några minuter. Pensla resten av glazen över kycklingen och skär upp i mindre bitar. 

Servera genast med nykokt ris, grönsaker och vad som ev blev kvar av glazen.


Kommentarer

  1. Har svårt för allt med ben i, så ska jag göra denna får det bli med filé istället. och det fungerar säkert lika bra :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg