Kanelbröd
Ett bröd som är ett mellanting mellan rostebröd och kanelbulle, vad tänker du när du hör det? Jag tycker det är riktigt finurligt faktiskt. Och det blev barnens favorit direkt. Mitt med.
Arbetsinsatsen är ganska liten, men jästiden lång - fyra timmar. Så det är ett bröd att göra en dag du går hemma och skrotar, för man får pyssla om det i halvtid. Men det är väl värt all väntan. Luftigt och lätt och så sprider det en ljuv doft av kanel när man rostar det. Mmm!
Jag brukar sällan eller aldrig baka på torrjäst, men det gick ju finfint. Det är också första gången jag läst ett recept som mäter jäst i teskedar och inte i vikt - kanske säljer de torrjäst i burkar i USA vad vet jag? Degen blev smidig och mycket lättarbetad, och jag blev riktigt lycklig av att se hur vackert brödet jäste. Låt maskinen jobba med degen ganska länge så att du får en smidig deg - de extra minuterna du lägger på det gör stor skillnad. Och fuska inte med jästiden :)
Kanelbröd
1 bröd
2.4 dl mjölk (1 amerikansk cup)
6 msk smör
2½ tsk torrjäst
2 ägg
8.3 dl vetemjöl (3½ amerikanska cups)
1 tsk salt
0.8 dl socker (1/3 amerikansk cup)
2 msk malen kanel
Uppvispat ägg med lite mjölk att pensla brödet med
En avlång brödform
Smör att smörja formen med
Smält smöret med mjölken. Hetta upp utan att låta det koka. Låt svalna så att det är varmt utan att vara hett. Häll i torrjästen, rör om och låt stå i ca 10 minuter.
Blanda mjöl och salt. Blanda socker och ägg i en assistent, häll i mjölkblandningen och fortsätt blanda. Häll i hälften av mjölet och låt maskinen gå en stund. Häll i resterande mjöl och låt maskinen bearbeta degen ordentligt. Den ska bli elastisk och släppa från kanterna, och det tog 12 minuter ungefär när jag gjorde det. Om degen är alldeles tokkladdig kan du hälla på lite mer mjöl, men var försiktig, för för mycket mjöl gör degen tung och brödet torrt.
Häll lite neutral matolja i botten på en stor bunke, och lägg ner degen i den. Täck skålen med plastfolie eller lock och låt jäsa i rumstemperatur i minst 2 timmar.
Ta upp degen och kavla ut den till en avlång rektangel där kortsidan inte är bredare än den bakform du tänker använda. Långsidan ska vara ca 45 -50 cm lång. Min deg var smidig och jag behövde inte mjöla alls när jag kavlade. Underbart!
Smöra degen med lite mjukt eller smält smör och strössla över kanel och socker. Rulla ihop degen från kortsidan, och gör det ganska tight. Smöra bakformen. Lägg rullen med skarven nedåt i bakformen. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Smöra degen med lite mjukt eller smält smör och strössla över kanel och socker. Rulla ihop degen från kortsidan, och gör det ganska tight. Smöra bakformen. Lägg rullen med skarven nedåt i bakformen. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader C.
Vispa upp ett ägg med en skvätt mjölk och pensla brödet. Ställ in formen långt ner i ugnen och grädda i ca 40 minuter. Håll koll så att ytan inte blir för mörk (i sådana fall lägger du in ett bakplåtspapper ovanpå brödet och gräddar tills det är klart).
Ta ut brödet ur formen. Brödet ska kännas lätt och luftigt och det ska låta tomt och håligt när du knackar lite lätt i botten på det. Ställ på ett galler och låt svalna med en handduk över.
Skär i skivor och avnjut. Det som inte går åt direkt skivar du upp och stoppar i frysen. Då går det enkelt att ta fram och rosta en skiva i taget.
Mina kommentarer: Jag gjorde brödet mjölkfritt med havremjölk och mjölkfritt margarin. Och jag hade faktiskt inget socker i fyllningen - det blev jättegott ändå!
Du vet väl att "1 cup" kan betyda olika stor volym? För amerikanerna, engelsmännen och japanerna är inte överens om hur stor en kopp är... Så ha alltid koll på ett recepts ursprung innan du översätter :)
Lätt rostat blir brödet frasigt och doftar ljuvligt. Lite smör på och en kopp te till det. Livet på en pinne!
Här borta finns bara "aktiv torrjäst" i en större påse. Det är nåt importerat amerikanskt märke. Vet inte om färsk jäst är ett svenskt påfund, eller om det finns i andra länder?
SvaraRaderaSåg på Australian Masterchef att de var helt ställda inför att baka på färsk jäst. Men i Danmark har de färsk i alla fall. Och det där med "aktiv torrjäst" är också förvirrande. Är den svenska torrjästen aktiv månntro? Nåja det jäste ju fint i alla fall.
SvaraRadera