Banana bread med jordnöt
Banana bread är inte så mycket ett bröd som en sockerkaka. Vi äter den som sötfika. Man kan äta med smör och ost, och man kan rosta en skiva om man vill. Ett bra sätt att ta hand om bananer som blivit gamla och bruna. Kakan blir saftig och god. Här har man jordnötssmör i smeten, och enligt ursprungsreceptet skulle det vara "crunchy" jordnötssmör. Det hade inte jag, men hackade ner en näve jordnötter. Inser att jag kunde tagit mer, kanske 1-1½ dl. Det är gott med lite tuggmostånd.
Receptet jag följde är amerikanskt och anger mängderna i cups. Jag har en måttsats med cups, det gör det mycket enklare att mäta upp direkt utan att behöva översätta till det metriska systemet. Här anger jag dl osv på ett ungefär inom parentes.
Receptet jag följde är amerikanskt och anger mängderna i cups. Jag har en måttsats med cups, det gör det mycket enklare att mäta upp direkt utan att behöva översätta till det metriska systemet. Här anger jag dl osv på ett ungefär inom parentes.
Banana bread med jordnöt
1 bröd
Ingredienser
125 g smör eller margarin
½ cup (1,1 dl) jordnötssmör med crunch
3/4 cup (1, 7 dl) strösocker eller råsocker
2 ägg
4 medelstora övermogna bananer
1/3 cup (0,8 dl) mjölk
1 tsk vaniljextrakt
2 cups (4.5 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
Gör så här
Sätt ugnen på 180 C alt 160 C varmluft. Antingen smörj en brödform eller klä den med bakplåtspapper. Enklaste sättet att få det att forma sig efter formen är att knyckla ihop det under rinnande vatten, krama ur och sedan peta ner det i formen.
Sätt ugnen på 180 C alt 160 C varmluft. Antingen smörj en brödform eller klä den med bakplåtspapper. Enklaste sättet att få det att forma sig efter formen är att knyckla ihop det under rinnande vatten, krama ur och sedan peta ner det i formen.
Blanda smör, jordnötssmör och socker med en elvisp tills smöret är fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör ner i smeten. Mosa bananerna och rör ner dem i smeten. Blanda ner mjölk och vaniljextrakt. Vänd ner mjöl, bakpulver och salt. Som vanligt rör man så lite som möjligt så snart bakpulvret kommit ner i smeten, men smeten ska såklart vara väl blandad.
Häll smeten i den förberedda formen. Baka i ugnen i ca 1 timme. Om du provar med en sticka i hörnen av brödet ska stickan kännas torr, då är det klart.
Låt svalna.
Brödet kan serveras varmt eller kallt, med eller utan smör. Ett förslag är att äta det med skivad banan och ringla honung över.
Mina kommentarer:
Du kan enkelt göra det mjölkfritt genom att använda mjölkfritt smör och tex havremjölk, Men tål du inte jordnötter är detta inte brödet för dig. Då kan du prova Tahini Banana Bread istället.
Häll smeten i den förberedda formen. Baka i ugnen i ca 1 timme. Om du provar med en sticka i hörnen av brödet ska stickan kännas torr, då är det klart.
Låt svalna.
Brödet kan serveras varmt eller kallt, med eller utan smör. Ett förslag är att äta det med skivad banan och ringla honung över.
Mina kommentarer:
Du kan enkelt göra det mjölkfritt genom att använda mjölkfritt smör och tex havremjölk, Men tål du inte jordnötter är detta inte brödet för dig. Då kan du prova Tahini Banana Bread istället.
Kommentarer
Skicka en kommentar