Stir fried green beans

 



Hårdstekta haricot verts låter tamare än Stir Fried Green Beans, eller hur? Men det är haricot verts det här, en grönsak jag tycker är otroligt tråkig. Enda gången jag köper det är när jag gör stekt ris med grönsaker. Så jag hade en påse i kylen som låg där och... tja väntade. Så såg jag detta fladdra förbi i sociala medier. Det var inget nedskrivet recept och jag härmade bara vad de gjorde. Och det blev supergott! 

Du behöver inte dra igång en hel fritös för detta. Ca 1½ cm frityr- eller rapsolja räcker för att få till rätt stuk på dem. Lägg ner bönorna i omgångar så att de inte kyler ner oljan för mycket, och låt dem ligga tills de blir alldeles skrynkliga. 

Jag serverade dem som tillbehör till en nudelrätt. 

Stir Fried Green Beans


Ingredienser:
haricot verts
frityr- eller rapsolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
chiliflingor eller finhackad chilipeppar
sesamfrön
salt

Gör så här:
Hetta upp oljan i en vid kastrull. Du ska ha ca 1½ cm djup olja så att bönorna badar ordentligt. Ha ett lock i närheten och avstängd fläkt om oljan skulle fatta eld. Lägg ner bönorna i omgångar så att oljan inte blir för sval. Fritera tills bönorna är skrynkliga, ca 3 minuter. Lyft upp med hålslev och lägg att rinna av på en tallrik med hushållspapper. 

Ta grytan från värmen. Hetta upp en stekpanna, tex med lite av oljan du nyss friterade i. Stek vitlöken glansig men inte brun på mellanhög värme. Vänd ner de friterade bönorna i ca 1 minut. Salta och rör om. Lägg bönor med vitlök på ett uppläggningsfat. Strö över sesamfrön och chiliflingor. Servera genast. 




Kommentarer

Populära inlägg