Marockansk kyckling och citruscouscous



Couscous är gott och väldigt enkelt att tillaga. Jag har provat lite olika märken och couscous av märket Dari är min favorit. Det blir alltid bra, fluffigt och läckert. I denna variant kryddar man couscousen med kryddgrönt och bitar av citron, vilket blev väldans gott.

I receptet ska man ha enbart kycklingvingar. Vi hade hel kyckling som vi körde på indirekt grill och resultatet blev gott men lite svart. Det är sockret i marinaden såklart som gör det - smaken blev god, men den gjorde sig inte så bra på bild :)

Receptet är ur Elle Mat&Vin nr 4/12.

Marockansk kyckling med citruscouscous

4 portioner

960 g kycklingvingar
3 msk lönnsirap
1 tsk harissapasta, plus lite till servering. (Kan ersättas med Sambal Oelek)
1 tsk kumminfrön
saft och rivet skal från 1 apelsin
saft, rivet skal och fruktkött från 1 citron
salt och peppar
vatten
150 g couscous
1 msk kycklingfond
1 näve färsk mynta
1 näve färsk koriander
3 msk olivolja
matyoghurt till servering

Sätt ugnen på grill. Lägg kycklingvingarna i en ugnsfast form och grilla dem i 15 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna. Vänd dem efter halva tiden. Blanda lönnsirap, harissapasta, kumminfrön, skal från citron och apelsin, hälften av juicen från citron och apelsin samt salt och peppar. Häll detta över kycklingvingarna och blanda runt tills alla kycklingvingarna är täckta. Ställ tillbaka dem i ugnen ca 15 minuter eller tills de börjar bli bruna och kladdiga. Vänd dem en gång under tillagningen.

Koka upp vatten i en vattenkokare. Lägg couscousen i en skål och häll resten av juicen från apelsinen och citronen över. När vattnet kokats upp, häll det över couscousen så att den precis täcks. Täck skålen med plastfolien och låt den stå i 10 minuter.

Hacka örterna grovt. Blanda om couscousen med en gaffel så att den blir fluffig. Rör ner örterna, finhackat och urkärnat fruktkött från citronen, olivolja, lite salt och peppar.

Servera med kycklingvingarna och lite matyoghurt. För mer hetta kan du blanda i harissapasta i yoghurten före servering.

Mina kommentarer: Märkte du? Kycklingfonden i ingredienslistan är inte nämnd i receptet... Jag kokade upp vatten med lite buljong, hällde i couscousen, hällde i citrusjuicen, drog av värmen, la på lock och lät dra. Så gör jag alltid couscous :)  Jag hade bara torr harissa, men det gick bra det med.

Kommentarer

Populära inlägg